Co tě čeká během studia:
Naučíš se organizovat a řídit provoz podniků společného stravování ve výrobě i odbytu, připravovat pokrmy české kuchyně, typické pokrmy zahraničních kuchyní a pokrmy racionální výživy. Budeš se orientovat v sortimentu zboží a využívat suroviny podle jejich upotřebitelnosti. Seznámíš se s hygienou gastronomického provozu a naučíš se základní techniky odbytu, jednoduché i složité obsluhy, vyúčtování s hostem atd.
Žáci jsou vedeni k profesionálnímu jednání a komunikaci s hostem. Naučíš se podnikovým činnostem, abys v budoucnu mohl samostatně podnikat v oboru.
Výuka dvou cizích jazyků je samozřejmostí.
Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty základní školy:
Cizí jazyk, Matematika
Co z tebe bude?:
Šéfkuchař nebo číšník – specialista, dále odborník v gastronomické činnosti – provozní, marketingové, obchodně podnikatelské, řídící a to jak v pozici zaměstnance, tak zaměstnavatele nebo podnikatele. Uplatnění nalezneš v pohostinství, tj. ve stravovacích a ubytovacích zařízeních, např. v restauracích, v provozovnách rychlého občerstvení a dalších provozovnách společného stravování, v penzionech a hotelech.
Pokračovat můžeš ve studiu na VOŠ nebo VŠ, zejména v oborech skupiny gastronomie, hotelnictví, turismu nebo v ekonomických oborech.
Kde budeš moci pracovat?:
- Falkensteiner Hotel Grand MedSpa, Mariánské Lázně
- Hotel Angelo, Plzeň
- Hotel Central, Plzeň
- Hotel Continental, Plzeň
- ŠVEJK RESTAURANT, Nepomuk
- Restaurace Lev Klatovy
- a mnoho dalších...