Pekař


Pekař
  • Délka studia: 3 roky
  • Vzdělání: Střední odborné vzdělání s výučním listem
  • Doklad o dosaženém vzdělání: výuční list
  • Kód oboru: 29-53-H/01
  • Skupina oboru: Potravinářství a potravinářská chemie (Kód: 29)

Chtěl bys umět vyrábět ten nejlepší chleba? Zajímá tě, jak se to dělá? Tak jestli jsi manuálně zručný, šikovný a baví tě pečení, vyber si obor Pekař a třeba budeš mít jednou i svojí vlastní pekárnu.

Co tě čeká během studia:

Naučíš se zpracovávat suroviny, pomocné látky a přísady na pekařské výrobky, tj. zvládnout technologické postupy a činnosti při ruční i strojové výrobě chleba a pečiva, obsluhovat stroje a strojní zařízení v celém pekárenském provozu, včetně balení, etiketace pekařských výrobků a prodeje.

Pro vzdělávání v tomto oboru jsou významné vyučovací předměty základní školy:

Chemie, Přírodopis, Praktické činnosti

Co z tebe bude?:

Pekař.

Po nezbytném zapracování můžeš rovněž vykonávat podnikatelskou činnost.

Také můžeš pokračovat nástavbovým studiem v oborech potravinářského zaměření nebo orientovaných na podnikání.

Kde budeš moci pracovat?:

  • Pekárny a cukrárny Klatovy a.s.
  • Peko, Plzeň
  • Pekařství N & E, s.r.o.
  • Pekařství Sýkora s.r.o.
 

Seznam technických a řemeslných studijních oborů v Plzeňském kraji


  • Strojírenství a strojírenská výroba
  • Technická chemie a chemie silikátů
  • Elektrotechnika, telekomunikační a výpočetní technika
  • Potravinářství a potravinářská chemie
  • Textilní výroba a oděvnictví
  • Zpracování dřeva a výroba hudebních nástrojů
  • Stavebnictví, geodézie a kartografie
  • Doprava a spoje
  • Speciální a interdisciplinární obory
  • Zemědělství a lesnictví
  • Gastronomie, hotelnictví a turismus
  • Obchod
  • Umění a užité umění
  • Kadeřník