Již jedenáctým rokem Ministerstvo zemědělství udělovalo značku Regionální potravina nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězily v krajských soutěžích. Projekt má za cíl podpořit domácí producenty lokálních potravin a motivovat zákazníky k jejich vyhledávání na pultech obchodů, na farmářských trzích či přímo u výrobců. Značka Regionální potravina oceňuje ty nejlepší výrobky z každého kraje.
O prestižní značku se 10. července 2020 v Praze ucházelo celkem 104 produktů od 38 výrobců, porota přitom ocenila pouze 9 z nich.
Proto nás velice těší úspěch Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech, která vyhrála v kategorii Cukrářské výrobky včetně cukrovinek. Vítězným výrobkem se stal Klatovský perník, který připravil tým pod vedením paní učitelky Sedláčkové.
Oceněné Regionální potraviny splňují ty nejpřísnější evropské i národní požadavky na kvalitu potravin. Prokazují jedinečnost v porovnání s běžnou produkcí dostupnou na trhu. Ať už se jedná o tradiční recepturu typickou pro daný kraj, originální výrobní postup nebo využití specifické regionální suroviny.
Nákupem potravin označených logem Regionální potravina zákazník získává nejen záruku kvality a chuti, ale podpoří také svůj kraj. Prosperující zemědělci, producenti i prodejci zaručují udržení či dokonce rozšíření počtu pracovních míst v regionech.